Nem létező adócsalásokra keresnek megoldást az amerikaiak

A 2017-es adótörvény alapján megállapított adókedvezmények egy része 2025 végén lejár, így a kiterjesztett ingatlan- és ajándékadó-mentesség is. A törvényhozók már most attól tartanak, hogy vagyonos amerikaiak különböző adóelkerülési technikákkal fognak élni annak érdekében, hogy ne kellejen a megnövekedett adót kifizetni.

A demokrata szenátorok egyetértenek abban, hogy szigorítani kell a trösztökre vonatkozó szabályokat. A Biden-adminisztráció már több javaslatot megfogalmazott ennek érdekében. Ha ugyanis a szupergazdagok ún. életjáradék-trösztökbe helyezik a vagyonukat, és úgy hagyják az örökösökre, akkor vagyontárgyak, részvények kerülnek a trösztbe. A következő lépésben járadékfizetésen keresztül visszakapják a befizetett összeget. Az adományozó így elkerüli az ajándékozási illetéket, és a nyereség után csak jövedelemadót kell fizetnie, vagyonadót nem, tehát tovább csökkentheti adóköteles vagyonát. A nyereség ezután a tröszt kedvezményezettjeihez kerül.

A ProPublica 2021-és jelentése rávilágított, hogy az Egyesült Államok 100 leggazdagabb emberének több mint fele ezt a stratégiát használja, hogy elkerülje az ajándék- és ingatlanadót. Érdekesség, hogy a Nike alapítója, Phillip Knight a fenti módszerrel adómentesen ruházta át Nike részvényeit 2009 és 2016 között, amelyek értéke 2021 októberében körülbelül 6,1 milliárd dollár volt. Külön érdekesség, hogy a jelenlegi szabályozás szerint egy személy annyi trösztöt alapíthat, amennyit csak akar. Az új javaslat szerint minimum 500 000 dollárt benne kell hagyni a trösztben, ami azt jelenti, hogy ha az eszközök nem teljesítenek, és kevesebbet érnek ennél az összegnél, akkor is adót kell utánuk fizetni.

A republikánusok eközben továbbra is az ingatlanadó teljes eltörlését szorgalmazzák. Több, mint egy tucat képviselőházi republikánus március végén levélben támadta meg Biden költségvetési javaslatát, amely belengette eddigi kedvezmények kivezetését. A 2017-es adótörvény 2024-re személyenként körülbelül 13,6 millió dollárra emelte az adómentességet. A mentesség 2025 végén jár le, tehát 2026-ra, kongresszusi fellépés hiányában, az adószakértők becslése szerint körülbelül 7 millió dollár lehet a limit.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>