Újabb uniós lépések offshore ügyben!

Vizsgálóbizottságot állít fel Brüsszel a panama offshore iratok miatt – döntött június 8-án az Európai Parlament. A testület célja, hogy felkutassa azokat az offshore cégeket, amelyek az uniós jogot sértve tevékenykednek.

A vizsgálóbizottság a jogsértően működő offshore cégeken túl azok haszonélvezőit is igyekszik majd fellelni és beazonosítani. Ám ez csak az egyik feladata lesz. Legalább ilyen fontos, hogy a vizsgálóbizottság azonosítsa azokat a pénzügyi módszereket is, amelyeket a nem megfelelően működő offshore cégek pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre alkalmaznak. Az információgyűjtésen kívül a hírek szerint a testület igyekszik majd feltárni, valóban jogsértésről vagy visszás jogalkalmazásról van-e szó? Persze ilyen vizsgálatokra az EU-nak és a tagállamoknak is van joga. Így az új bizottság fontos feladata lesz az is, hogy összehangolja az uniós és helyi jogi és pénzügyi szereplők lépéseit.

A vizsgálóbizottságnak 65 tagja lesz, megbízatásuk 1 évre szól, amelyet két alkalommal lehet majd 3-3 hónappal meghosszabbítani. Hatáskörük nem csak a panama-iratok, hanem a LuxLeaks-botrány részleteinek felderítésére is kiterjed. (2014. novemberében kiderült, hogy Luxemburg ipari méretekben tette lehetővé, hogy multinacionális cégek máshol szerzett jövedelmük után rednkívül alacsony adót fizessenek a nagyhercegségben. A dolog pikantériája, hogy Luxemburg miniszterelnöke akkoriban Jean-Claude Juncker, az EU Bizottság mostani elnöke volt.)

Az Európai Bizottság a vizsgálóbizottság felállításán túl dolgozik az adóparadicsomok listájának összeállításán is. A tagállamoknak közös listát kell majd összeállítaniuk az adóparadicsomokról és büntetéseket kell kilátásba helyezniük azokkal az országokkal szemben, amelyek segédkeznek az adóköteles jövedelmek elrejtésében. A jelenlegi szabályok szerint minden tagállamnak saját listája van és minden ország maga dönthet arról, hogy fellép-e egyátalán az adóparadicsomnak tartott államokkal szemben és milyen intézkedéseket alkalmaz az ott zajló adóelkerülés visszaszorítására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>