Új uniós szabályok a kettős adóztatásban

Az EU tagállamok közötti adóviták gyors és hatékony rendezése érdekében új uniós szabályok létek életbe a kettős adóztatással kapcsolatban. A remények szerint az érintett vállalkozások és magánszemélyek számára így nagyobb lesz a jogbiztonság.

Az új rendszernek köszönhetően könnyebb lesz megoldást találni a kettős adóztatás megszüntetéséről rendelkező megállapodások értelmezéséből és alkalmazásából fakadó, tagállamok közötti adóügyi vitákra – közölte Pierre Moscovoci adóügyi biztos. A becslések szerint jelenleg 2 ezer ilyen ügy van folyamatban, ezek közül 900 több, mint két éve megoldatlan. Az új szabályok várhatóan gyorsítja és hatékonyabbá teszi a vállalkozások és magánszemélyek adóegyezményekkel kapcsolatos vitáit. Ezen felül az új irányelv átláthatóbbá is teszi az EU-n belüli adóügyi vitákat.

Kettős adóztatásról akkor van szó, amikor egyszerre több ország is úgy ítéli meg, hogy joga van egy cég vagy egy magánszemély jövedelmét, vagy nyereségét megadóztatni. Ilyen helyzet a nemzeti szabályok közötti eltérésekből vagy ugyanazon rendelkezés eltérő értelmezéséből adódhat. Az unió eddig is biztosított lehetőséget a nemzeti adóhatóságok számára, hogy vitás ügyeket választott bíróság elé vigyenek. Az adófizetők viszont nem volt lehetőségük erre, ráadásul a hatóságok nem voltak kötelesek végleges megállapodásra jutni.

Az új irányelvet a július 1-től benyújtott, a 2018. január 1-től kezdődő vagy az utáni adóévben szerzett jövedelemre vonatkozó panaszok esetében kell alkalmazni. A hatóságoknak azonban megállapodhatnak úgy is, hogy az irányelvet a július 1. előtt beadott panaszokra és a 2018. január 1. után szerzett jövedelmekre is alkalmazzák.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>