Új uniós adószabályok az online kereskedelemben

Új szabályokkal oldaná meg az EU azt a problémát, hogy sokan használnak digitális platformokat áruk vagy szolgáltatások értékesítésére, de az ezeken keresztül szerzett jövedelmet nem jelentik be, így adót sem fizetnek utána.

Emiatt a tagállamok adóbevételtől esnek el, a digitális platformokon működő kereskedők pedig tisztességtelen előnyhöz jutnak a hagyományos vállalkozásokkal szemben. A szabály az EU-n belül és kívül működő digitális platformokra is vonatkozik, és 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Az új szabály tulajdonképpen egy már meglévő irányelv módosítása. Ennek értelmében arra kötelezik a digitális platformok üzemeltetőit, hogy bejelentsék az így szerzett bevételeket, a tagállamokat pedig arra, hogy automatikusan megosszák egymással ezeket az információkat. A digitális platformokon keresztül szerzett jövedelem így nyomon követhető lesz, így az adót sem lehet a jövőben „megspórolni”.

Szakemberek szerint a módosítás javíthatja a tagállamok adóhatóságai közötti információcserét és együttműködést. Arra is lehetőséget ad, hogy az egyik tagállam adóhatóságának tisztviselői jelen lehessenek egy másik tagállam területén folytatott vizsgálat során. Az új szabályok azt is lehetővé teszik, hogy két vagy több tagállam hatóságai közös ellenőrzéseket végezhessenek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>