Új pénzmosás elleni törvény Svájcban

A svájci kormány új pénzmosás elleni csomagot fogadott el, melynek értelmében az ügyvédekek, közjegyzők is átvilágíthatók lesznek. Az úgynevezett „due diligence” („kellő gondosság”) kiterjesztésére vonatkozó új pénzmosás elleni reform a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) 2016. évi országjelentésének ajánlásait követi. Az új szabályozás 2021 után léphet életbe.

A döntés hátterében, vagyis abban, hogy az ügyvédek és közjegyzők is átvilágíthatók legyenek, többek között a Panama-iratok állnak, hiszen az elmúlt évek legnagyobb kiszivárogtatási botrányának is az ügyvédek a főszereplői. Az is a szigorítás mellett szólt, hogy egy jelentés szerint az elmúlt 40 éveben 1 339 svájci ügyvéd, pénzügyi tanácsadó és közjegyző több mint 38 000 offshore ügyletet bonyolított le. Továbbá, 4595 olyan tisztségviselőt azonosítottak, akik szintén ezekhez a svájci offshore ügyletekhez köthetők.

Az ügyvédeknek, jogtanácsosoknak és egyéb, hasonló tevékenységet végző szakembereknek nemcsak, hogy meg kell felelniük a „due diligence” átvilágítási követelményeknek, hanem jelentési kötelezettség is vonatkozik majd rájuk. Az intézkedés csak a belföldön működő vállalatokra és trösztökre vonatkozik majd. A jelentéstétel elmulasztásának komoly következményei lesznek. A másik félnek joga lesz például az üzleti kapcsolatot akár fel is függeszteni, amennyiben 40 napon belül nem érkezik visszajelzés arról, hogy a jelentést benyújtották a hatóságnak.

Svájc következő FATF felülvizsgálata 2020-ra várható. Korábban a munkacsoport feltárta a problémákat, és ajánlásokat fogalmazott meg. Az új csomag ennek az akciótervnek a része. Az intézkedések várhatóan 2021 után lépnek életbe.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>