Új fegyvert vet be az adóelkerülés ellen az EU?

Újabb fegyverrel harcolna az EU a multik adóelkerülése és az agresszív adótervezése ellen. Egy, az EP elé terjesztett javaslat szerint a 750 millió árbevételt elérő vállalatoknak évente nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy az egyes tagállamokban, illetve az EU feketelistája szerint adóparadicsomnak minősülő országokban mekkora árbevételt és profitot termeltek és ezek mellett pedig milyen mértékű társasági adót fizettek.

A megfizetett társasági adó mennyisége egyértelműen tükrözi, ha valaki trükközik; így kiderül, ha egy vállalkozás nem ott adózik bevételei után, ahol a profitot ténylegesen megtermelte. Mint tudjuk, ez a multik legnagyobb fegyvere, amivel milliárdokkal rövidítik meg az EU és a tagországok büdzséjét. A javaslat ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni.

A tervek szerint nyáron el is fogadhatják a tervezetet, tehát az érintetteknek pár év múlva várhatóan már közzé kell tenniük a társasági adóval kapcsolatos adatokat. Mint ismeretes, nem csak az EU, hanem az OECD is gőzerővel dolgozik az adóelkerülés ezen formájának megállításán. Ezt a célt szolgálják a határokon átívelő ATAD (adóelkerülés elleni) irányelvek is, illetve a transzferárazást érintő, országonkénti jelentéstételi kötelezettség (ezt még 2017. május 4-én szavazta meg az EP). A társasági adóra vonatkozó adatok nyilvánosságra hozása remélhetőleg csökkenteni fogja az adótervezési kedvet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>