Tunézia lekerült a feketelistáról

Tunézia lekerült a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem létrehozott Pénzügyi Akciócsoport (FATF) kormányközi szervezet feketelistájáról. A hírt maga Jusszef Sahíd tunéziai miniszterelnök jelentette be.

A Tunéziai Központi Bank mellett a Tunéziai Pénzügyi Elemző Bizottság is megerősítette, hogy a FATF közgyűlése az észak-afrikai ország javára döntött egy korábban előterjesztett szakértői jelentés nyomán. A FATF minden a listát érintő változást nyilvános közleményben jelez. A legfrissebb jelentés szerint Tunézia figyelemre méltó fejlődést ért el a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban tapasztalt hiányosságok kezelése terén.

Az Európai Parlament 2017-ben vetette fel Tunéziát a FATF feketelistájára, amely egy olyan többszintű lista, amely a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokat sorolja fel. Jelen állás szerint az alábbi országok találhatók a listán:

1/a. Csoport: ellenintézkedésekkel érintett ország: Észak-Korea.

1/b. Csoport: olyan ország, amellyel szemben a kockázatokkal arányos átvilágítási intézkedések alkalmazása szükséges: Irán.

2. Csoport: azon országok, ahol a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszer fejlesztése, vizsgálata folyamatban van: Etiópia, Jemen, Pakisztán, Szerbia, Sri Lanka, Szíria, Trinidad és Tobago.

A FATF legutóbbi ülésén úgy találta, hogy a tunéziai kormány betartotta a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harcban vállalt kötelezettségeit, ezért az országot eltávolította a 2. csoportból.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>