Szigorúbb pénzügyi szabályok jönnek az EU-ban

A már meglévő pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni rendelet hagyott néhány kiskaput, amit most a szabályozási keret hatályának kiterjesztésével próbálnak meg bezárni. Az új irányelv szigorítja a készpénzes és a virtuális fizetőeszközökkel történő tranzakciókra vonatkozó szabályokat.

Az új szabály lehetetlenné teszi a 10 000 eurónál nagyobb összegű készpénzfizetéseket. Ezzel a korlátozással az Európai Unió megnehezíti a piszkos pénzek tisztára mosását. Bár a készpénzes kifizetések felső határát európai uniós szinten 10 000 euróban állapították meg, a tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy alacsonyabb felső határt szabjanak meg.

Az új európai uniós pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó szabályok a teljes kriptoszektorra kiterjednek és minden kriptovaluta-szolgáltatót arra köteleznek, hogy kellő körültekintéssel járjon el ügyfeleivel szemben. Ez fokozott ügyfélátvilágítást és ellenőrzést jelent. Az Európai Unió az új rendelkezés értelmében előírja kriptoszolgáltatók számára, hogy az 1000 eurót elérő vagy meghaladó összegű tranzakciók végrehajtása esetén alkalmazzanak ügyfél-átvilágítási intézkedéseket.

A hatóság szerint a bűnözők szívesen használtak ékszereket, nemesfémeket, drága órákat arra, hogy a piszkos pénzeket tisztára mossák. A rendelet hatálya kiterjed a harmadik félként működő pénzügyi közvetítőkre is, mint például a nemesfémekkel, drágakövekkel és kulturális javakkal kereskedő személyekre, valamint az ékszerészekre, órásmesterekre és aranyművesekre is.

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) nem együttműködő országokat tartalmazó listáját az EU is alkalmazni fogja. Ennek megfelelően lesz egy uniós fekete- és szürke lista. A hatékony működés érdekében amint egy harmadik ország felkerül e listák valamelyikére, az EU az ország által jelentett kockázatokkal arányos intézkedéseket fog alkalmazni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>