Tovább rövidül az EU adóparadicsom listája?

Bermuda, Barbados és Aruba is lekerülhet az EU adóparadicsomokat tartalmazó feketelistájáról. Az országok az elvárásoknak megfelelően változtatták meg a társasági adótörvényeiket, ezért eltávolíthatják őket.

Bermuda kilenc másik országgal együtt még 2019 márciusában került fel az akkor öt országot tartalmazó a listára. Az ország egyébként az év elején benyújtott gazdasági anyagszabályozási dokumentumokban található tipográfiai hiba miatt került fel a feketelistára. Bár a feketelistáról lekerülnek, a szürkelistán rajta maradnak az államok.

A már említett szürke lista nem országokat, hanem a kritériumokat tartalmaz. Bermuda várhatóan csatlakozik a Bahama-szigetek, a Brit Virgin-szigetek és a Kajmán-szigetek közös csoportjához, ahol is a fő problémát az jelenti, hogy ezek az országok támogatják a valós gazdasági tevékenység nélkül nyerséget termelő offshore struktúrákat.

Az EU tisztességes társasági adózási feltételei szerint egy társaságnak valódi „gazdasági tartalommal” kell rendelkeznie az adott területen, és nem lehet olyan cég, amely csak azért jött létre, hogy kihasználja az alacsony adózás vagy a teljes adómentesség előnyeit, üzleti tevékenység nélkül.

Cutris Dickinson bermudai pénzügyminiszter szerint az ország azért marad rajta a szürkelistán, mert az EU aggódik a kollektív befektetési alapokra vonatkozó jogszabályi keretek miatt. Hozzátette, hogy kormánya továbbra is együttműködik az EU-val annak érdekében, hogy a befektetési alapok működtetéséhez olyan jogi keretet dolgozzanak ki, amely megfelel az EU elvárásainak.

Az EU 2017 decemberében hozta létre a jelenleg 10 országot tartalmazó offshore feketelistát. Jelenleg Bermuda, a karibi Aruba sziget, Barbados, Belize, a Fidzsi-szigetek, a Marshall-szigetek, Omán, az Egyesült Arab Emírségek, Vanuatu és Dominika van rajta, de összetétele folyamatosan változik. A kilistázott országok pénzügyi tranzakcióit szigorúbban ellenőrzi az EU, de konkrét szankciókat továbbra sem neveztek meg az egyes államokkal szemben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>