Tovább gyűrűzik az UBS botrány

Még 2017-ben kezdtek el adócsalási ügyben nyomozni a német hatóságok a svájci székhelyű UBS bank ellen. A gyanú szerint ebben 2000 UBS-ügyfél lehet érintett. Németország korábban átadott egy listát a francia hatóságoknak, amin olyan UBS-számlaszámok szerepelnek, amelyeken francia állampolgárok rejtették el adózatlan jövedelmeiket.

A mostani döntés értelmében a svájci székhelyű UBS bank több mint 40 ezer ügyfelének adatait átadhatják a francia adóhatóságoknak. Egy korábbi, alacsonyabb szintű bírósági döntés az átadás felfüggesztéséről határozott, de a svájci legfelsőbb bíróság döntése felülírja ezt. A bank tudomásul vette a döntést, fellebbezésre nincs lehetőség.

A dolog érdekessége, hogy a bírák kikötötték, hogy az átadott adatokat nem használhatják fel a legnagyobb svájci pénzintézetnek számító UBS franciaországi fiókja ellen zajló büntetőeljárásban. Ebben az ügyben francia bíróság az év elején 4,5 milliárd eurós (több mint 1450 milliárd forintos) pénzbírsággal sújtotta a bankot adócsalás és pénzmosás miatt. Az UBS fellebbezett az ítélet ellen. Szakértők szerint a bírósági eljárás évekig elhúzódhat.

A svájci adóhatóság már korábban is kész lett volna átadni a számlabirtokosok adatait Franciaországnak, de a UBS jogi útra terelte az ügyet, amelyet első fokon megnyert, az adóhivatal azonban fellebbezett a döntés ellen.

Az UBS-nek már több hasonló ügye volt. Az Egyesült Államokban 780 millió dollár (228,5 milliárd forint) büntetést szabtak ki rá azért, mert több ezer amerikai állampolgárnak nyújtott segítséget pénze elrejtéséhez, míg Németországnak 300 millió euró (97,5 milliárd forint) bírságot fizetett ugyanezen ok miatt.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>