Törökország is offshore?

A párizsi székhelyű Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) frissítette a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás ellen nem megfelelően fellépő részben offshore országok listáját. A listán egy EU-s ország, Málta is szerepel.

A FATF szakértői szerint Pakisztán nagyon jó úton halad afelé, hogy lekerüljön a terrorizmust finanszírozó országok listájáról. Az értékelés szerint az atomfegyverrel is rendelkező ország rengeteget lépett előre a terrorizmus finanszírozása elleni harcban. Pakisztán még 2018-ban került fel a feketelistára, miután azzal vádolták meg az országot, hogy iszlamista milíciákat támogat India és Afganisztán ellen. Ahhoz, hogy az ország valóban lekerüljön, folytatnia kell a terrorizmus finanszírozása elleni harcot és a hiányosságokat is meg kell szüntetnie.

A FATF másik fontos döntése a NATO egyik szuperhatalmát, Törökországot érinti. Az országot Jordánia és Mali mellett ugyanis felvették a terrorizmust finanszírozó országok offshore feketelistájára, míg Botswanát és Mauritiust eltávolították onnan. A listán szereplő országok nem számíthatnak sok jóra, mivel az érintettség befektetőket és hitelezőket riaszthat el, valamint a bankok is óvatosak velük szemben.

Málta még júniusban került fel a FATF szürkelistájára, az EU nagy felháborodására. Az indok az volt, hogy az ország pénzmosás elleni rendelkezései nem elég hatékonyak és kiskapukat hagynak az offshore megoldásoknak. Arról, hogy mikor kerülhet le az ország, nem szóltak a hírek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>