Több, mint 10 ezer pénzmosás-gyanús ügylet Magyarországon

Tavaly 20 százalékkal nőtt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentések száma, amelyek nyomán összesen 2,1 milliárd forintnyi tranzakciót akasztottak meg a hatóságok. A hatékonyság további növelése érdekében fejlesztik az informatikai rendszert és megkezdi működését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács is.

A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda jelentése szerint tavaly mintegy 20 százalékkal, több mint tízezerre nőtt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentések száma. A leggyakoribb bejelentők, nem meglepő módon, a bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más pénzügyi szolgáltatók voltak. A fentiek eredményeképp tavaly összesen 221 tranzakciót függesztettek fel, és mindent egybevetve 2,1 milliárd forintnak tisztára mosását akadályozta meg a rendszer.

A kormány is támogatja a pénzmosás elleni fellépést, ezért arról határoztak, hogy létrehozzák a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot, melynek elnöke a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter államtitkára lesz.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>