Tízezer eurós uniós készpénzfizetési limit?

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság új, a piszkos pénzügyleteket felügyelő ügynökség létrehozását tervezi. A csomag célja a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni határozottabb fellépés. Most már a konkrétumok is kezdenek körvonalazódni. Az EU éves GDP-jéből egyébként több mint 150 milliárd euró érintett gyanús pénzügyi tevékenységekben.

Az eddig is tudott volt, hogy kriptopénzekkel való visszaéléseket is visszaszorítani hivatott az új tervezet, hiszen ezek a sok esetben ellenőrizhetetlen, visszakövethetetlen tranzakciók számos visszaélésre adnak lehetőséget. A tervezet szerint a kriptopénz szolgáltatókat sokkal szigorúbban ellenőriznék. Egy másik, sokakat érintő kitétel szerint pedig a készpénzes befizetések felső határát 10 000 euróban maximalizálnák (ez nagyjából 3,6 millió forint).

Maireas McGuinnes, a pénzügyi szolgáltatások európai uniós biztosa azt mondta, hogy a piszkos pénzekkel való visszaélések mögött borzasztó bűncselekmények húzódnak meg, és megkeserítik a családok és nagyobb közösségek életét is. Éppen ezért a pénzmosás felszámolása (vagy inkább az erre tett kísérletek) a bűnüldözés egyik kulcsterülete már évek óta. A hiányosságok és a szabályozási keretrendszer alapos vizsgálata után azt mondták, elég! – tette hozzá.

Az új ügynökség határokon átívelő pénzügyi felügyelettel rendelkezne, és bírságok kiszabására is jogosult lenne. Az új jogszabály 2024 után lépne életbe, de ehhez még zöld utat kell kapnia a tagállamoktól és az Európai Parlamenttől is. Ez nem lesz egyszerű. A mai napig vannak ugyanis olyan országok, köztük hazánk, amelyek nem építették be jogrendjükbe a már meglévő, negyedik és ötödik, valamint a pénzmosás elleni irányelveket sem. Ezt 2020 január végig kellett volna minden tagállamnak megtennie, de hazánkon kívül még hét tagállam nem tett ennek eleget. Ez azért probléma, mert jelenleg a lebukás veszélye minden országban más és más, hiszen van, ahol szigor van és van, ahol lazább a szabályozás. Az új csomag ezt is egységesítené, így nem lenne több kiskapu.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>