Tíz százalék alatt az adóelkerülés Magyarországon

Öt év alatt 12 százalékponttal csökkent Magyarországon az úgynevezett áfa-adórés, vagyis a költségvetésből kieső áfa bevétel. Ízer Norbert adóügykért felelős államtitkár szerint az online korszak beköszöntének köszönhető, hogy eredményesek a kormány gazdaságfehérítő intézkedései. Ez az Európai Bizottság friss jelentése is elismeri. A 9 százalékos arány az EU-ban is példaértékű.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint a magyarországi becsült áfa-adórés a 2013. évi 21 százalékról 9 százalékra csökkent 2018-ban. A legjelentősebb csökkenés 2017-2018 között sikerült elérni, amikor 13,9 százalékról 9 százalékra esett az adórés mértéke. A tíz százalék alatti adóelkerülési mérték az uniós átlag alatt van, ráadásul ezt igen rövid idő alatt sikerült elérni.

Magyarországon az online gazdaságfehérítés 2014. szeptember 1-jén az online pénztárgép bevezetésével kezdődött. 2015-ben második lépésként jött az ekáer (elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer), majd 2018. július elsejével beköszöntött az online számlázás rendszere, amelynek jelentős szerepe volt abban, hogy tavaly 9 százalékra csökkent az adórés mértéke.

A számítások szerint online számlarendszer egy év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt az államkasszának. 2019 lesz az első olyan év, amikor az év egészében érvényesül az online számlázás bevételekre gyakorolt hatása, tehát még az is lehet, hogy 9% alá esik az adóelkerülés mértéke. Az áfa-adórésbe az adóelkerülés mellett beleszámít például a fizetésképtelenség, felszámolás és egyéb tagállami sajátosságok miatt kalkulált összeg is.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>