Titkolózó szupergazdagok

Megdöbbentő tények kerültek napvilágra. A Panama iratok és az egyik legnagyobb bankház a HSBC nyilvánosságra kerülő adatai alapján a Guardian című brit lap megállapította: a gazdag embereknek sokkal több pénzük van, mint amennyit bevallanak.

A világ és egyes országok leggazdagabb embereiről szóló listák, valamint a gazdagok és a szegények közötti vagyoni szakadékot feltáró kutatások egytől egyig hamisak, mivel azon vagyonelemek alapján készülnek, amelyek a hatóságok számára is láthatóak. Csakhogy a gazdag emberek vagyonuk jelentős részét eltitkolják a kíváncsi szemek elől. Ezt támasztják alá a Panama iratok és a HSBC bank adatai is.

A napvilágra került, addig titkos információk szerint minél gazdagabb valaki, annál valószínűbb, hogy valamilyen adóelkerülési módszert fog alkalmazni. Például a világ legtehetősebbjeinek számító skandináv országok háztartásai esetében 250-szer valószínűbb, hogy elrejtik vagyonukat az adóhatóság elől, mint a világ átlagos háztartásai. A HSBC adatok alapján pedig teljesen kézenfekvő, hogy az ultragazdag ügyfelek számláin jóval több elrejtett pénz van, mint a bank többi ügyeskedni próbáló ügyfelénél. A valós vagyonukról számot adó „bűnbánó” svéd vagy norvég állampolgárok vagyonának elemzésekor is ugyanaz volt a végső következtetés: az offshore vagyonok több mint fele a szupergazdagoké, így vagyonuk 30 százalékkal nagyobb volt a becsültnél.

Ráadásul az offshore vagyonok folyamatosan gyarapodnak, bár ebben már nem az európai, hanem az ázsiai szupergazdagok játszák a főszerepet. Csak ők 3 ezer dollárnyi vagyont parkoltatnak valamilyen offshore paradicsomban. Igaz, Nyugat-Európa a maga 2,6 ezer milliárd dollárjával ettől nincs nagyon messze. Ezzel szemben az észak-amerikai szupergazdagok vagyonának csak 1 százaléka van offshore számlákon.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a fenti megállapításokat főként egy bankhoz és egy ügyvédi irodához köthető adatok alapján tették, vagyis erősen megkérdőjelezhető, hogy a kutatás alapján lehet-e általános következtetéseket levonni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>