Tiltakozik az EU Trump adópolitikája ellen

Novemberben szavazta meg az amerikai képviselőház a Trump-kormány nagyarányú adócsökkentésről szóló törvénytervezetét. A javaslat nem aratott osztatlan sikert, olyannyira nem, hogy 400 amerikai milliomos és milliárdos, többek között Soros György is tiltakozott ellene. Most az Egyesült Államok kulcsfontosságú kereskedelmi partnerei parancsolnának megálljt a kezdeményezésnek.

December 11-én az öt legnagyobb európai ország pénzügyi vezetője egy közös levelet juttatott el Steven Mnuchin pénzügyminiszternek, melyben arról írnak, hogy új adótervezet több ponton fájdalmasan érinti a nemzetközi kereskedelmet, illetve a kettős adózásról szóló nemzetközi egyezményeket is sérti. Tovább, arra hívják fel Mnuchin és Amerika figyelmét, hogy az adótörvényeik módosításakor tartsák szem előtt nemzetközi kötelezettségeiket is. A dokumentumot az Egyesült Királyság (Philip Hammond), Spanyolország (Cristóbal Montoro), Németország (Peter Altmaier), Olaszország (Carlo Padoan) és Franciaország (Bruno Le Maire) látta el kézjegyével.

Az alacsonyabb adónak köszönhetően az USA helyzetelőnybe kerülhet a nemzetközi piacokon. Az új adótervezettel az amerikai kormány azt akarja megakadályozni, hogy a nagyvállalatok kivigyék az országból a profitot, vagyis ne az amerikainál alacsonyabb adózású országokban tevékenykedjenek. Ez azonban nagyon kellemetlenül érintheti például a bankokat, hiszen így a határokon átívelő tranzakciók nem vonhatók le az adóból.

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője a megkeresés kapcsán kissé semmitmondó válaszában kijelentette, hogy a jogalkotási folyamat még nem zárult le és a Kongresszussal szoros együttműködésben alakítják ki a végleges jogszabályt. A Ház és a Szenátus is beadta a saját törvényjavaslatát, és most abban bíznak, hogy sikerül közös nevezőre jutni, így a tervezet átmegy a végszavazáson.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>