Tányéron a magyar „adópaprika”

Élénken érdeklődnek a nagy nemzetközi cégek Magyarország iránt, miután a társasági adó kulcsa 9 százalékra mérséklődött. Az eddig egzotikus helyszínek közbeiktatásával adót optimalizáló vállalkozások számára az Európai Unió tagállama vonzóbb lehet, mint egy klasszikus adóparadicsom.

Az adózási szabályok nemzetközi szigorítása, az adóoptimalizációs elleni egyre erősödő fellépés komoly kockázatot jelent a multinacionális nagyvállalatok számára. Ha kiderül, hogy nem fizetnek adót, ha belekeverednek egy komoly botrányba, az olyan presztízsveszteséggel járhat, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja részvényeik árfolyamát vagy akár a jövedelmezőségüket is. Nem csoda tehát, hogy közülük egyre többen keresik a megoldást arra, hogyan lehet tisztábban, de mégse túl sok adót fizetve gazdálkodni.

Az offshore megoldások kiváltására komoly lehetőség Magyarország, hiszen itt a társasági adó nemrégiben 9 százalékra csökkent, ami jóval alacsonyabb, mint az eddig vonzó befektetési célpontnak számító Írország 12,5 százalékos adókulcsa. Ráadásul, ha egy cég itt adózik, nem kell működtetnie a bonyolult és gyakorta átláthatatlan nemzetközi céghálózatot sem. Ezzel megint csak pénzt lehet spórolni, hiszen nem kell kifizetni egy ilyen rendszer működtetésének jogi és adminisztratív költségeit sem.

A helyzetet árnyalja azonban, hogy az OECD és az EU is komolyan dolgozik azon, hogy gátat szabjon a nemzetközi adóoptimalizálási versengésnek. Európában most éppen az eurózóna adózási rendszerének egységesítésén munkálkodnak. Az Egyesült Államokban is változások várhatóak, Donald Trump amerikai elnök többször is hitet tett az adócsökkentés mellett, de adóreformjának részleteiről még semmit sem lehet tudni.

Magyarország ellen szól még pár komoly érv. Az elmúlt években több szektor is kapott váratlanul és kiszámíthatatlan módon különadót a nyakába. Hasonlóan riasztó lehet a kiszámíthatatlan magyar adórendszer. Volt olyan év, mikor négy adócsomag került elfogadásra. A magyar kormány próbál ezen is változtatni, hiszen időről-időre felreppennek hírek a különadók lassú eltörléséről, az Országgyűlés pedig jó előre elfogadja a következő évi adótörvényeket is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>