Szűkülő áfa rés Magyarországon

Az Európai Bizottság közzétette legfrissebb áfa rés rangsorát, mely szerint Magyarország az élmezőnybe került a beszedett áfa vonatkozásában a régióban. A jelentés szerint csak Ausztria előzi meg hazánkat. Az elmúlt években tapasztalt pozitív fordulatot több tényezővel magyarázzák a szakemberek, többek között Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) 2015-ös bevezetésével.

Az Európai Bizottság 2018 szeptemberében hozta nyilvánosságra legfrissebb áfa rés jelentését. Az úgynevezett áfa rés az áfa kötelezettség és az adóhatóság részéről ténylegesen beszedett áfa összegének különbözete, melynek mértékét általában százalékos formában fejezik ki.

A jelentés alapján az Európai Unió 28 tagállamában az áfa rés mértéke 2016-ban 13,2 százalékról 12,3 százalékra csökkent, amely különbözet összegszerűen alacsonyabb 150 milliárd eurónál. A jelentéshez kapcsolódóan a PwC adószakértői megvizsgálták, hogy a közép- és kelet-európai régió országaihoz – Csehország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Románia, Szlovákia – képest a Magyarország teljesítménye hogyan értékelhető.

A régióban hazánk a vizsgált időszakban 9 pontos csökkenést realizált és így a 13 százalékos áfa réssel az előkelő második helyen áll, csak Ausztria (7 százalék) előzi meg. A sorban Csehországot (14 százalék), Lengyelország (21 százalék) és Szlovákia (26 százalék) követi, végül Románia (36 százalék) zárja a sort.

A szakemberek a pozitív fordulatot többek között azzal magyarázzák, hogy a magyar adóhatóság mindent megtesz az áfa csalások visszaszorítása érdekében. Ezt szolgálta például az a jogszabályi rendelkezés is, amelynek megfelelően az adóalanyoknak a kétmillió forint feletti áfa tartalmú számláikat tételesen kellett feltüntetni az áfa bevallások mellékleti lapjain. Ezen felül a 2015-ben bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése is hozzájárult a javuló tendenciához.

Az előrejelzések szerint hazánk áfa beszedési aránya 2017-2018-ban még inkább pozitív irányba mozdulhat el, akár 10 százalékra is csökkenhet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>