Szigorodó uniós kriptovaluta szabályozás?

Európa országai szigorúbban felügyelnék a kriptovalutákat, mint amit az Európai Unió pénzmosás ellenes szabályozása (AML) megkövetel. A legtöbb tagállam saját hatáskörében a kötelezően előírtál szigorúbban ellenőrizné és szabályozná a kriptovaluta-ügyleteket.

Csehország mostanában ültette át saját jogrendszerébe az EU pénzmosás elleni 5. irányelvét (AMLD5), melynek értelében akár félmillió korona (20 000 dollár) büntetést kaphatnak azok a kriptovaluta-vállalkozások, amelyek elmulasztják regisztrálni tevékenységüket a nemzeti kereskedelmi engedélyezési hivatalnál.

Németország is jóváhagyta a jövő évben hatályba lépő pénzmosás elleni új rendeleteket. Ezek értelmében a kripto-tőzsdék és szolgáltatók csak úgy működhetnek, ha megkapták a működéshez szükséges engedélyeket a Pénzügyi Szolgáltatások Szövetségi Felügyeletétől. Ezeket 2019. végéig kell megszerezniük, mivel az új jogszabályok várhatóan 2020. januárjában lépnek életbe.

Franciaországban a rendelet kötelező regisztrációt ír elő a kripto-szolgáltatóknak, míg Nagy-Britannia is ki akarja terjeszteni pénzmosás ellenes szabályait.

Ciprus értékpapír- és tőzsde felügyeleti bizottsága szintén azt javasolta, hogy a pénzmosás ellenes szabályokat terjesszék ki a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységekre is, illetve, hogy bővítsék a jelenleg a törvény hatálya alá eső tevékenységek körét.

A fent felsorolt törekvések jelentősen túlmutatnak a 2018. júliusában hatályba lépett, az EU-s pénzmosás ellenes irányelven. Ez jogi keretet hozott létre az EU pénzügyi felügyelete számára a kriptovaluták szabályozása, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatainak jobb mérséklése érdekében.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>