Szellemi tulajdon adózása Cipruson

Málta (lásd cikksorozatunk előző részét itt) mellett Ciprus is rendkívül népszerű európai helyszín adótervezésre jogdíj és szellemi tulajdon felhasználásának segítségével. A szellemi jogokhoz kapcsolódó adótervezésről itt lehet további információt találni.

Ciprus 2012-ben vezette be a jogdíjak különleges adóztatásának törvényét, hogy sikeresen versenyezhessen az „IP Box” gyakorlatot már korábban sikeresen bevezető országokkal, mint Luxemburg és Hollandia.

Az IP-Box (Intellectual Property Box – szellemi tulajdon „doboz”) olyan különleges adózási kedvezményt jelent, amelyet különböző országok vezettek be, hogy megkülönböztessék a szellemi tulajdonhoz, kutatás-fejlesztéshez és szabadalmakhoz kapcsolódó bevételeket más, kereskedelmi jellegű bevételektől.

A ciprusi jogdíj adóztatás legfontosabb előnye az, hogy a szellemi tulajdonból eredő jövedelem 80 százalékban adómentes, a fennmaradó húsz százalék pedig a költségek levonása után 12,5 % erejéig társasági adó köteles. Így a valódi adó még a 2,5 százalékot sem éri el. Figyelembe véve a további engedményeket és levonásokat a ciprusi adó igencsak versenyképes az öt százalékos holland és az 5,75 százalékos luxemburgi hasonló terhekkel összevetve. Ráadásul, amennyiben a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó költségek meghaladják a kapcsolódó eszközökből nyert bevételt, akkor a veszteség továbbgörgethető a következő évek nyereségére. A nyolcvan százalékos mentesség a szellemi jog eladásából származó jövedelemre is vonatkozik. Ilyenkor egyébként a tőkejövedelem teljesen adómentes, ha a szellemi jogot birtokló cég részvényeit is eladják.

A ciprusi cégeknek a szellemi jogok miatti adókedvezmények mellett is rendelkeznek vonzó tulajdonságokkal:

– A nem ciprusi adóilletőségűek számára kifizetett osztalékot nem terheli forrásadó.
– Mivel Ciprus az Európai Unió tagja, így a direktíva értelmében a más EU tagországból Ciprusra kifizetett jogdíjak forrásadó mentesek.
– Az Európai Unión kívüli országok esetében, ahol van kettős adóztatást elkerülő törvény, ott általában alacsony a forrásadó vagy elérhető adómentesség is. Oroszország esetén nincs forrásadó, míg például Ukrajnai jogdíj ügylet esetén 2%.

A ciprusi cégalapításról itt lehet további információt találni, de érdemes felvenni a kapcsolatot a Crystal Worldwide csoport ciprusi irodájával is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>