Szaúd-Arábia feketelistán

A szaúdi kormány sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság felvette az országot az Európai Bizottság (EB) a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő országok tervezett feketelistájára.

A viszony jelenleg eleve feszült Rijád és az európai kormányok között Jamal Hasogdi szaúdi újságíró Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán történtek miatt és az EB döntése olaj lehet a tűzre. A Bizottság a február elején közölte, hogy további hét országot, köztük Szaúd-Arábiát és Panamát, is fel akarja venni a jelenleg 16 ország országot tartalmazó feketelistára, olyanok közé, mint Irán, Irak, Pakisztán, Etiópia és Észak-Korea.

A frissített listán olyan kiemelt kockázatot jelentő államok szerepelnek, amelyeknek súlyos hiányosságaik vannak a pénzmosás és a terrorfinanszírozás megelőzésére vonatkozó előírásaikban. A feketelistára kerülő országok állampolgárai szankciókra számíthatnak. Például a szokásosnál is szigorúbb ellenőrzéseken kell majd átesniük, ha gazdasági tevékenységet akarnak folytatni az Európai Unióban, de a lista komoly nemzetközi presztízsveszteséget is jelent. A dokumentumot még az Európai Unió jogalkotó társszerveinek is jóvá kell hagyniuk. Diplomáciai források szerint Franciaország és Nagy-Britannia ellenzi Szaúd-Arábia felvételét a listára.

Vera Jourová igazságügyi EU biztos szerint az EU a világ legszigorúbb pénzmosás elleni szabályozását hozta meg, de emellett biztosítani kell azt is, hogy a más országokból származó piszkos pénzek se jussanak be pénzügyi rendszerbe. Felhívta továbbá a jegyzékben szereplő államokat, hogy mielőbb orvosolják hiányosságaikat.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>