Számos nagy bank offshore helyszíneken tartja a pénzét

Az EU Adóügyi Megfigyelőközpontjának jelentése szerint a vezető európai bankok évente mintegy 20 milliárd eurót, azaz teljes nyereségük 14 százalékát könyvelik el offshore helyszíneken. A Guardian cikke szerint a jelentésben 36 olyan nagybankot vizsgáltak, melyeknek éves jelentéstételi kötelezettségük van.

A vizsgált bankok közül a Barclays, az HSBC és a Natwest különösen alacsony, 15 százalék alatti tényleges adókulcsot alkalmaz, amit a kifizetett adó és a kimutatott nyereség összesített arányaként számoltak ki. Bár az érintett bankok vagy nem nyilatkoztak, vagy cáfoltak, az eredmények mégis azt támasztják alá, hogy a vezető országoknak sokkal szigorúbban kellene fellépniük az agresszív adóelkerülés ellen, és azon multinacionális vállalatokkal és pénzintézetekkel szemben, amelyek alacsony adózású országokba csoportosítják át nyereségeiket.

Ez már csak azért is felháborító sokak szerint, mert a 2008-as pénzügyi válságot követően több mint 1,5 milliárd eurónyi adófizetői pénzt használtak fel, hogy a gyengélkedő európai pénzintézeteket kihúzzák a slamasztikából. Ehhez képest az offshorozó bankok alkalmazottanként mintegy 238 000 eurós nyereséget könyvelnek el, szemben a nem offshore országokban működő országok 65 000 eurós nyereségével. Ráadásul ahhoz képest, hogy a bankok nyereségük 14 százalékát offshore helyszíneken könyvelik el, az ott foglalkoztatott alkalmazottak aránya mindössze 4 százalék.

A jelentés az alábbi 17 országot és területet nevezi meg, mint offshore célországokat: Bahama-szigetek, Bermuda, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Guernsey, Gibraltár, Hongkong, Írország, Man-sziget, Jersey, Kuvait, Luxemburg, Makaó, Málta, Mauritius, Panama és Katar. Ezek közül a legmagasabb adókulcs Luxemburgban van, míg a Bermudák, Panama, a Brit Virgin-szigetek és a Kajmán-szigetek nulla adókulcsot alkalmaznak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>