Svájc is fellép az adóelkerülés ellen!

November végén a svájci szövetségi tanács úgy döntött, hogy az alpesi ország is csatlakozik az adóelkerülés ellen kitalált nemzetközi összefogáshoz és 2017. január 1-től automatikusan adatokat fog szolgáltatni az ott bankszámlával rendelkezőkről.

 világ legfejlettebb államait tömörítő OECD még 2014 nyarán fogadott el egy globális szabványt (AEOI szabvány) arról, mi módon tudnak automatikusan adóügyi információkat cserélni az adócsalás ellen küzdő tagállamok adóhatóságai. Ennek megfelelően a pénzügyi intézményeknek és biztosítótársaságoknak kötelező adatokat szolgáltatni befektetőikről akkor is, ha azok külföldiek. A szabvány előírásai szerint a számlaegyenleget és az összes befektetésből származó jövedelmet össze kell gyűjteniük és évente egyszer el kell küldeniük a nemzeti adóhatóságnak, amely megosztja ezeket az információkat a többi ország adóhatóságával. Az adatok átláthatósága az OECD szerint megakadályozza az adóköteles jövedelmek eltitkolását.

A svájci szövetségi tanács rendelete rögzíti, hogy a svájci pénzintézeteknek milyen jelentési és átvilágítási kötelezettségeik vannak és pontosan meghatározza azokat a szabályokat is, amelyek mentén részt vehet az automatikus információcserében. Ugyancsak ez a rendelet tartalmazza azokat a feladatokat, amelyeket a svájci adóhatóságnak végre kell hajtania a rendszer működtetése során. Ezzel a lépéssel Svájc is csatlakozik ahhoz a több mint száz országhoz, amelyek az automatikus információcserével szeretnék visszaszorítani az adócsalást. A szabványt 2017-ben vezetik be Svájcban és 2018-tól kezdve ők is automatikusan szolgáltatnak majd adatokat a befektetőikről.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>