Svájc a világ leginnovatívabb országa – Hol áll Magyarország?

Egy ország gazdaságának erejét nagyban meghatározza, mennyire hatékonyan tud működni és milyen gyorsan képes reagálni a változásokra. Mindezek alapját azonban az innováció adja, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy ország kutatási és fejlesztési tevékenysége milyen szinten áll. Az innovációs listák rendre jó képet adnak arról, ki hol tart ezen a területen versenytársaihoz képest.

A WIPO, a Cornell SC Johnson College of Business és az INSEAD The Business School for the World 2018-ban is elkészíttette a The Global Innovation Index 2018-at. Az innovációs rangsor a világ 126 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel megközelítően 90 mutatószám alapján. A Globális Innovációs Index alapján a világ leginnovatívabb gazdasága idén is, már 2011 óta, Svájc. Őt követi Hollandia, Svédország, az Egyesült Királyság, Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok.

Magyarország 2018-ban a 33. helyet foglalja el az összesített innovációs rangsorban, ezzel hat helyet ugrott előre 2017-hez képest. Hazánk az innovációs szektor ráfordításainak és eredményeinek arányát mutató innovációs hatékonyság (Innovation Efficiency Ratio) alapján az előkelő 8. helyen áll, továbbá a következő indikátorok tekintetében sikerült nagyon kedvező helyezést elérni, bekerülve ezzel a legjobb 10 ország közé: ISO 14001 környezetirányítási szabvány (10. hely), közvetlen külföldi tőkebeáramlás (5. hely), High- & medium-high-tech gyártás (6. hely), High-tech export (9. hely), közvetlen külföldi tőkekiáramlás, % GDP (1. hely) Kreatív termékek exportja (8. hely).

Ezzel az eredménnyel Lettországot, Szlovákiát és Lengyelországot megelőztük ugyan, de többek között Portugália, Málta, Ausztria, Luxembourg, Csehország, Észtország, Szlovénia és Ciprus is jobban teljesít innováció terén, mint mi.

A kiadvány teljes terjedelemben letölthető a WIPO honlapjáról.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>