Súlyos bírságra számíthat, aki pénzmosásban bűnös

A pénzmosással összefüggésbe hozható büntetések mintegy 30%-át a számítások szerint az USA és az Egyesült Királyság szabta ki. A világszerte pénzmosás miatt kirótt bírságok összesen 8,14 milliárd dollárra rúgtak.

Világszerte összesen 58 pénzmosással kapcsolatos ügyben bírságoltak az illetékes hatóságok 2019. január 1. és december 31. között az Encompass Corporation jelentése szerint. A legaktívabbak az Egyesült Államok hatóságai voltak: 25 ügyben összesen 2,29 milliárd dollárnyi büntetést szabtak ki. Őket követi az Egyesült Királyság 12 esettel és összesen 388,4 millió dolláros büntetéssel. A legnagyobb egyösszegű pénzbírsággal Franciaországban sújtottak le: 5,1 milliárd dollárra büntették a svájci UBS bankot, miután kiderült, hogy segítettek ügyfeleiknek az adócsalásból származó bevételek tisztára mosásában.

Az Encompass adatai szerint 2019-ben az átlagos pénzbírság 145,33 millió dollár volt. A 2019-ben kiszabott pénzmosási szankciók alig fele érintette a bankokat (58-ból 28), szemben a 2018-as kétharmaddal (29-ből 20). A pénzbírságokat az Egyesült Államokon és az Egyesült Királyságon kívül Belgium, Bermuda, Franciaország, Németország, Hong Kong, India, Írország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Norvégia és Tanzánia területén könyvelték el.

Wayne Johnson, az Encompass Corporation társalapítója és vezérigazgatója szerint 2015 óta folyamatosan növekszik az pénzmosással kapcsolatos büntetések bírságszáma és ma már nem ritka a több millió dolláros bírság sem. Az, hogy idén kevesebb a bankot érintő ügy, azt bizonyítja a szakember szerint, hogy a pénzmosást manapság már általános üzleti kérdésként ismerik el és nem csak a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkoztatják.

A rekord továbbra is a 2014-es évi 10,89 milliárd dolláros bírság, de ide tartozik a rendkívül magas, 8,9 milliárd dolláros büntetés is. A jövőben a hatóságok várhatóan egyre több pénzmosásos esetet göngyölítenek fel, és a számok tovább fognak növekedni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>