Spanyolország túl szigorú volt az adóelkerülőkkel

A meglehetősen népszerűtlen, 2013-as Modelo 720 rendelet értelmében a spanyol lakosoknak, beleértve az ott élő külföldi állampolgárokat is, kötelező bejelenteni az országon kívüli vagyontárgyaikat és befektetéseiket is, az éves jövedelem- és vagyonadón felül. Ennek elmulasztását keményen szankcionálják, hogy az embereket ösztönözzék a bevallásra. Az Európai Bíróság (EB) szerint túl keményen.

A rendelet értelmében az offshore eszközöket is kötelező bevallani. Miután már a korábbiakban is számos panasz érkezett a rendelettel kapcsolatban, ezért az Európai Bíróság felülvizsgálta a jogszerűségét, melynek nyomán 2015-ben kötelezettségszegési eljárást indított Spanyolország ellen. Az ország viszont úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezt, ezért a Bíróság 2017-ben újabb figyelmeztetést adott ki, mi szerint a szabályozás túl szigorú.

Az EB mostani döntése szerint a szabályozás sérti a tőke szabad mozgásának európai elvét, ezért a szabályozást módosítani kell. Az EB úgy ítélte meg, hogy a szankciók aránytalanul magasak a belföldi vagyon- és jövedelemadó bevallások elmulasztásáért kiszabott büntetésekhez képest; a bírságok sok esetben meghaladták a szóban forgó eszközök értékének 100 százalékát. Az EB szerint az is problémás, hogy a Modelo 720-ból származó adókötelezettségek nem évülnek el.

A módosítás értelmében arányosabb bírságokra és négy éves elévülési periódus bevezetésére lehet számítani. Fontos megjegyezni, hogy a Modelo 720 önmagában nem adóbevallás, hanem a vagyonra vonatkozó információk bejelentésének kötelezettsége. Az érintetteknek az alábbi, Spanyolországon kívüli eszközökről kell nyilatkozniuk, de csak akkor, ha az eszközök összértéke meghaladja az 50 000 eurót: pénzintézeteknél vezetett számlák, befektetések és ingatlanok.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>