Spanyol-brit közös fellépés az adóelkerülés ellen

A kétoldalú adó- és pénzügyi megállapodást között Spanyolország és Nagy-Britannia. Az egyezségre a Brexit miatt volt szükség, de a benne leírtak attól függetlenül hatályosak, hogy a britek mikor és milyen módon távoznak az unióból. A közös cél ugyanis a gibraltári adóelkerülések megfékezése.

A jövőben ez a szerződés hivatott biztosítani a magas szintű együttműködés kereteit a gibraltári és spanyol adóhatóságok között. A spanyol minisztérium tájékoztatása szerint a dokumentumban foglaltak csökkentik, sőt, akár meg is szüntethetik az adócsalást és adóelkerülést. Ezen felül a szerződés a gibraltári adórendszer sajátosságaiból következő, a spanyol adóhatóságot érő káros hatásokat is minimalizálhatja.

Jelenleg az egyik legnagyobb problémát az adóügyi illetőséggel történő visszaélések jelentik. Sok esetben ugyanis egy spanyolországi lakos hamis gibraltári lakcímet használ a kedvezőbb adófeltételek miatt. A megállapodás azonban szigorú és egyértelmű kereteket határoz meg, így az ilyen offshore-jellegű visszaélések megszűnhetnek.

Egy konkrét példával élve: a megállapodás rögzíti például azt is, hogy ha valaki az év több mint 183 napját Spanyolországban tölti, annak ott kell adóznia. Vállalatok esetében ez akkor kötelező, hogy ha a cég vagyonának nagyobb része Spanyolországban van, illetve bevételei többsége Spanyolországból származik.

A brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár ugyan hivatalosan nem szerepel semmiféle adóparadicsom listán, a spanyolok mégis így tekintenek rá, mert nagyon kedvező adózási feltételeket kínál. Ha Gibraltár önálló állam lenne, akkor a világon a harmadik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezne; a 33 ezer lakosú Gibraltáron több mint 55 ezer bejegyzett cég működik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>