Rövidül az EU feketelistája

Az Európai Unió 2017 elején döntött úgy, hogy átfogó programot indít az adóelkerülés visszaszorítására. A program egyik lépése egy lista összeállítása azokról az országokról, amelyek adóügyekben nem hajlandóak együttműködni Brüsszellel. Ahogy telik az idő, a lista egyre rövidül…

A feketelistán ma még többek között Bahrein, Barbados, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Grenada, Guam, Mongólia, Namíbia, a Marshall-szigetek, Panama, Saint Lucia és Tunézia is szerepel. Ezek az országok az Brüsszel közlése szerint közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandók az együttműködésre. Az EU szankciókat is kilátásba helyezett a makacskodó országokkal szemben. A listát sok kritika érte, egyesek szerint erősen foghíjas, hiszen nincs rajta például se Málta, se Luxemburg.

A lista közzététele óta azonban egyre több ország mutat hajlandóságot arra, hogy változtasson az EU által kifogásolt adózási gyakorlatán. Néhány napja Panama aláírta az CRS-t (Common Reporting Standardot, vagyis az adóügyi információcserére vonatkozó megállapodást). A CRS célja, hogy megakadályozza az offshore adóelkerülést azzal, hogy átláthatóvá teszi az országok számára az offshore pénzügyi eszközöket. A résztvevő pénzintézeteket kötelezi, hogy azonosítsák az ügyfelek adóilletőségét és jelentsék a helyi adóhatóságoknak a közvetlenül, vagy közvetett módon, külföldi adóilletőségű ügyfelek által fenntartott pénzügyi számlákat. Tehát az intézkedést aláíró országok adóhatóságai egymással információt cserélnek. A lépéssel Panama is csatlakozik ahhoz a 97 államhoz, akik elkötelezettek az adóelkerülés felszámolása mellett.

A Reuters értesülése szerint Panamán kívül további hét ország kerülhet le a feketelistáról: Dél-Korea, Egyesült Arab Emirátusok, Barbados, Grenada, Makaó, Mongólia és Tunézia. Közülük csak az Emirátusok, Barbados és Grenada vállalta, hogy részt vesz az CRS-ben. Felmerült az is, hogy Bahrein tiszta lappal indulhat, de az arab ország neve végül fent maradt a listán. Érdekes az is, hogy Bahrein annak ellenére került a feketelistára, hogy már korábban csatlakozott a CRS együttműködéshez, csak úgy, mint Szamoa és Saint Lucia. Így már „csak” Bahrain, Saint Lucia, Szamoa és Amerikai Szamoa, Guam, a Marshall szigetek, Namíbia, Palau, valamint Trinidad és Tobago marad a listán.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>