Érik a román bankbotrány

Számos ponton mutat egyezést a Danske Bank botránnyal a román bankszektor mintegy felét érintő gyanús pénzügyi tranzakciósorozat. A Román Nemzeti Bank felügyeleti bizottsága derített fényt az ügyre, és bár még sok a kérdéses részlet, valószínűleg egy komoly visszaélés-sorozatot leplezhettek le.

Szakértők szerint 16-17 román kereskedelmi pénzintézet is érintett lehet a gyanús tranzakciókban, illetve az egyik bank esetén felmerül a pénzmosás gyanúja is. A bukaresti jegybank pénzmosás megelőzésével foglalkozó csoportjának vizsgálata szerint a gyanús, külföldön kezdeményezett tranzakciók esetén a romániai pénzintézetek nem tettek eleget ügyfél-átvilágítási kötelezettségüknek. Bár a csalás külföldről ered, a romániai bankok segítettek eltussolni azzal, hogy nem megfelelően világították át az ügyfeleket.

A vizsgálat szerint a tizenhét bank közül legalább egy jobban benne volt az illegális ügyletekben, és a műveleteket ez az egyetlen egység bonyolíthatta le. Arra is fény derült, hogy számos bankszámla tulajdonosa egy dél-romániai eldugott falu több tucat lakosa, akik az eddigi vizsgálatok szerint ukrán és orosz állampolgárok társaságában jelentek meg a számlanyitáskor, de a számlára mindannyiszor külföldről futott be az első összeg. Az ügy még nem zárult le, további vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy teljes legyen a kép, de az érintett bankok számából arra lehet következtetni, hogy igen nagy volumenű ügyről van szó.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>