Román adóamnesztia: ki nyer ma?

Adóamnesztiát hirdetett augusztus elején a román kormány. Az egymillió lejnél nagyobb tartozások visszafizetését különböző könnyítésekkel ösztönzik, az ennél kisebb összegű hátralékoknál pedig elengedik a büntetőkamatokat, amennyiben 2019. november 30-ig törlesztik az adósságot. Az intézkedés cégekre és magánszemélyekre egyaránt érvényes ugyan, de nyertesei egyértelműen a nagy állami vállalatok lehetnek.

A nagy, egymillió lejnél nagyobb adótartozást felhalmozó adósok esetében mód nyílt arra, hogy átütemezési tervet nyújtsanak be az adóhatósághoz. Ennek keretei között adóhátralékukat értékpapírokká alakíthatják, vagy tartozásuk fejében átruházhatják ingatlanuk tulajdonjogát is. A tartozást legfeljebb tíz évre lehet átütemezni. Cserébe a román adóhatóság bizonyos feltételek teljesülése esetén elengedheti az adósság 30-50 százalékát. Az egyik ilyen feltétel, hogy az adós december 15-ig befizesse az idei adóit. Azután pedig az átütemezés első évében is maradéktalanul tegyen eleget adófizetési kötelezettségének, a második évtől pedig már a hátralékát is kezdje el törleszteni. A tartozásuk 30-50 százalékától azok szabadulhatnak meg, akik még 2019-ben befizetik felhalmozott adósságuk 5-15 százalékát.

A döntés 312 ezer adóalanyt érint, ők összesen 33,72 milliárd lejjel tartoznak a román államkasszának. Romániában 2015-ben már volt egy adóamnesztia, akkor is a büntetőkamatok elengedésével próbálták tartozásuk rendezésére ösztönözni az adósokat. A döntés akkor is és most is komoly vitát váltott ki. A lépés ellenzői szerint ugyanis az államnak megvannak az eszközei a kintlévőségek behajtására. Zárolhatják az adósok számláit, lefoglalhatják az ingatlanvagyont. A döntés hátterében így inkább az állhat, hogy a román kormány mentőövet dob az eladósodott állami vállalatoknak, amelyek tartozása leginkább késedelmi és büntetőkamatokból áll össze. Ha ezeket eltörlik, már könnyebben lehet privatizálni az adósságtól megszabaduló cégeket.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>