Reszkess Google! Itt az egyezség a techadóról

A gazdaságilag legfejlettebb országok (G7) legutóbbi csúcstalálkozóján megegyezés született arról, hogyan fogják megadóztatni a multinacionális technológiai vállalkozásokat.

A találkozón komoly csörte volt a franciák és az amerikaiak között, miután utóbbiak nem vették jó néven, hogy Franciaország különadókat vetett ki a technológiai óriáscégekre, melyek legtöbbje amerikai illetőségű. A felek végül abban állapodtak meg, hogy a franciák visszafizetik az addig beszedett adót, amint elkezd működni egy új, nemzetközi adóztatási rendszer. Ezt az OECD fogja kidolgozni.

Erre minden esély meg is van, hiszen a G7 államok eldöntötték, hogy 2020-tól nemzetközi adót kell fizetniük az olyan óriáscégeknek, mint a Google, a Facebook, vagy az Amazon. Emmanuel Macron francia elnök szerint nagyon igazságtalan volt, hogy egyes piaci szereplők nem fizetnek adót. Franciaország ezt a problémát akarta orvosolni a különadóval és nem állt szándékában egyes cégeket büntetni.

A francia különadókat fizető nagyvállalatok diszkriminatívnak nevezték a 2019. január 1-től élő párizsi döntést, jóllehet éves forgalmuknak csak 3 százalékát kellett kipengetniük. A vitába Donald Trump amerikai elnök is beszállt és a lépés miatt a francai borok vámjának megemelését lengette be.

A hírek szerint az OECD már októberre elkészül az új szabályozással, amely minden olyan nagyvállalatra kötelező lenne, amely piacát nem csak abban az országban fejleszti, ahol a székhelye van és amelyik adóoptimalizálási tevékenységet folytat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>