Pénzmosás számítógépes játékokkal

Egy német adatvédelmi cég, a Kromtech Securtiy, hívta fel a figyelmet arra, hogy többek között a Clash of Clans, Clash Royale, a Marvel Contest of Champions és még jó néhány sikeres mobilos játékot pénzmosásra használnak a bűnözők.

A magyarázatuk szerint az alapvetően mikrotranzakciókra épülő és rengeteg pénzt megmozgató programok felkeltették egyes bűnözők figyelmét is, és ezeket használják fel arra, hogy a lopott pénzeket tisztára mossák. A módszerük pofon egyszerű: lopott bankkártya adatokkal bevásárolnak különböző hozzáférésekre prémium valutából, majd ezeket az accountokat az olyan, oldalakon értékeítik tovább, mint a G2G vagy az iGameSupply. Nem hagynak nyomot, eltűnnek, a hatóságok pedig tehetetlenek.

A Kromtech Security vezetője szerint megdöbbentően egyszerűen lehet vagyonokat tisztára mosni ezekben a játékokban. A pénzmosás szinte bűnszervezet-szerűen zajlik például a Clash of Clansban. Hiába tesz feljelentést azt, akinek ellopják a bankkártya adatait; ha a nyomozás meg is indul, általában a harmadik félnél ér véget, aki akár több ezer dollárt elkölt egy néha hússzor, harmincszor ennyi pénzt érő gemmel feltuningolt hozzáférésért. Az üzlet általában névtelenül és nyom nélkül zajlik, az ilyen felhasználóknak ugyanis valójában fogalmuk sincs, ki, és milyen módon turbózta fel a hozzáférést, ők csak kiélvezik annak előnyeit.

A dologra sem a Clash of Clans, sem a Marvel Contest of Champions kiadói nem reagáltak. Ez azért nem meglepő, hogy ők minden tranzakció után megkapják a maguk sarcát, legyen az legális, vagy éppenséggel illegális. Egy belsős forrás szerint ezek a cégek általában nem nagyon foglalkoznak a „hozzáférés vásárlás” problémájával, mert bár az megsérti a felhasználói feltételeket, nem okoz akkora felháborodást és kárt, hiszen a legtöbb ilyen account nem valaki más tulajdona, hanem direkt a pénzszerzés céljából alkotják meg.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>