Tízmilliárdos pénzmosást fülelt le a rendőrség

Az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai fogása a néhány hete napvilágra került, harmincnégy gyanúsítottat felvonultató, mintegy 10 milliárd forintos pénzmosási ügy. A nagy port kavaró akció során egy nap alatt országszerte 30 helyszínen csaptak le a rendőrök. A magyar hatóságoknak az Europol is besegített, így összesen 150 nyomozó vett részt a bűncselekmény felderítésében és a rajtaütésben.

A nyomozás feltárta, hogy 33 országból 10 milliárd forint értékben érkeztek olyan összegek, amelyekre külföldön elkövetett csalásokból származó pénzt utaltak, majd mozgattak át további külföldi bankszámlákra. Mindezt úgy követték el, hogy a károsultak csak később szembesüljenek a kárral, és közben az elkövetői kör is láthatatlan maradjon.

A különböző, a feltételezések szerint itt is alkalmazott, meglehetősen elterjedt csalási módszereknek már nevük is van. A „CEO fraud” esetén gyanúsítottak vállalatokat, szervezeteket keresnek fel létező partnercégek nevében, és a saját bankszámláikra utaltatják a pénzt, a cégek belső levelezőrendszerét használva. Ennél a módszernél a csalók emailben tévesztik meg a cég alkalmazottját, azt állítva, hogy a főnökük adott utasítást a pénz átutalására. A Tinder-swindler óta világszerte ismert trükk a „romance scam” is, amikor a csaló hamis személyazonossággal „szedi fel” az áldozatát, akitől, miután érzelmi kötődést alakított ki vele, pénzt csal ki nehéz élethelyzetére hivatkozva.

Az akció során a BRFK több millió forintot, informatikai eszközöket, adathordozókat, mobiltelefonokat, bankkártyákat, valamint céges és banki dokumentumokat foglalt le. A 33 gyanúsítottat kihallgatták és egy személy esetén kezdeményezték a letartóztatást.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>