Pénzmosás-gyanú a Deutsche Banknál

Az európai bankokra mostanában rájár a rúd. Egyre több neves bank hírnevére vetül a csalás árnyéka. A Danske Bank, az UBS és más bankok után most a Deutsche Bank került terítékre. Az egyik legpatinásabb német bankot azzal gyanúsítják, hogy offshore pénzmosásban segédkezett az ügyfeleinek.

A házkutatást a Panama-papírok és a máltai iratok nyomán indították meg. A nyomozás főleg a Deutsche Bank egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett egysége ellen irányul, mely csak 2016-ban 900-nál is több ügyfelet és 311 millió eurót kezelt. A német rendőrség gyanúja szerint a Deutsche Bank segített a klienseinek, hogy offshore-üzleteket alapítsanak adóparadicsomokban, illetve, elmulasztották értesíteni a hatóságokat, amikor pénzmosás-gyanús összegek érkeztek a náluk fenntartott számlákra. A Deutsche Bank elismerte, hogy nyomozás folyik ellene, és közölték, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

November végén indult egy nagy, átfogó vizsgálat a Deutsche Bank ellen, amelyben nem kevesebb, mint 170 ügyész, rendőr és adóellenőr vesz részt. A hatóságok első körben a bank frankfurti központjában tartottak házkutatást, bizonyítékokat keresve arra, hogy a pénzintézet offshore pénzmosásban segédkezett az ügyfeleinek. A nyomozás fókuszában a bank egy 50 és egy 46 éves alkalmazottja áll, a nevüket és beosztásukat a frankfurti ügyészség egyelőre nem közölte. Annyit árultak csak el, hogy rajtuk kívül további banki dolgozók után is nyomoznak, csak őket még nem tudták azonosítani.

Az európai bankszektorban nem ez az első sötét ügy mostanában: év elején a lett jegybankelnök keveredett korrupciós botrányba, amiért ki is rúgták, nyáron pedig a Danske Bank több tízmilliárd dolláros pénzmosásától volt hangos a szektor. Ott van továbbá az UBS botrány is, ami ősszel pattant ki. Itt nagyjából 2000 UBS-es ügyfél keveredhetett adócsalási ügybe Németországban, a hatóságok ellepték a UBS több német bankfiókját is. Nem csoda, hogy az Európai Uniónak elege lett, és a jövőben sokkal keményebben lép fel az ilyen ügyekben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>