Pénzmosás elleni intézkedések lassulnak az EU-ban a tényleges tulajdonosokkal szemben

A Global Witness jelentése szerint a legtöbb európai uniós tagállam nem teljesítette a nemzetközi pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás ellenes törvény (AML) átültetésére vonatkozó vállalásokat. Az AML rendelkezés a pénzügyi átláthatóságot célozza és a tagállamoknak január 10-ig kellett volna bevezetni a vonatkozó intézkedéseket.

Annak ellenére, hogy több mint két évük volt eleget tenni a követelményeknek, a 27 EU tagállamból mindössze öt állította fel a bárki számára hozzáférhető, a vállalati pénzügyek átláthatóságát szavatoló nyilvántartásokat. Ezt az 5. pénzmosás elleni európai irányelv alapján január 10-ig kellett volna megtenniük a tagállamoknak, de csak Bulgária, Dánia, Lettország, Luxemburg és Szlovénia valósította ezt meg. Ezek közül az országok közül három – Dánia, Lettország és Luxemburg – a közelmúltban éppen pénzmosási vagy adóelkerülési botrányok miatt került reflektorfénybe.

Úgy tűnik, hogy a botrányok és az állami nyomás nagy szerepet játszott abban, hogy az érintett országok gyorsabban átláthatóvá tegyék az ügyleteiket” írják a jelentésben. Az Európai Uniós AML irányelv a 2016-os Panama Papers-re adott válasz, ahol is a Nemzetközi Nyomozó Újságírók Konzorciuma tárt fel számos pénzmosási, adóelkerülési és offshore ügyletet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>