Nagy a mozgás a pézmosás-ellenes listán

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) elégedetlen, ezért szürkelistára tette Bulgáriát, míg más országok (Egyesült Arab Emírségek, Gibraltár kilépési, Albánia, a Kajmán- szigetek, Panama és Jordánia) lekerülhet a nem megfelelő pénzmosás ellenes intézkedésekkel rendelkező országok listájáról.

A szervezet az alábbi 22 országot vizsgálta felül 2023 júniusa óta; Albánia, Barbados, Burkina Faso, Kambodzsa, Kajmán-szigetek, Kongói Demokratikus Köztársaság, Gibraltár, Haiti, Jamaica, Jordánia, Mali, Mozambik, Nigéria, Panama, Fülöp-szigetek, Szenegál, Dél-Afrika, Dél-Szudán, Tanzánia, Törökország, Egyesült Arab Emírségek és Uganda. Kamerun, Horvátország, Szíria és Vietnam esetén a FATF a jelentéstétel elhalasztása mellett döntött, míg Bulgáriát fokozott megfigyelés céljából vette fel a szürke-listára.

A FATF szerint Bulgária magas szintű politikai kötelezettséget vállalt arra, hogy együttműködik velük és a MONEYVAL-lal, annak érdekében, hogy az ország pénzmosás és terrorizmus finanszírozás-ellenes politikája hatékonyabb legyen. A FATF cselekvési tervet dolgozott ki, ami magába foglalja a fennmaradó megfelelősségi hiányosságok kezelését. Az Egyesült Arab Emirátusok és Gibraltár esetében a FATF megállapította, hogy sikeresen végrehajtották a cselekvési tervben foglaltakat, de biztosítani kell, hogy továbbra is elkötelezettek az eredmények fenntartása érdekében. A listáról lekerülő országok üdvözölték a FATF döntését.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>