Paradise Papers: Minden rendben van?

Bombaként robbant a hír világszerte a médiában, hogy a Panama-iratok után újabb nagyszabású adatbázis, a Pardise-iratok (Paradise Papers), szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitung című német újsághoz. A lap az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozta fel az anyagot. Az ICIJ résztvett egyébként a Panama-iratok kezelésében is.

A 1,4 terrabyte-nyi anyaggal a Paradise ügy fel is került a kiszivárogtatott adatmennyiség képzeletbeli dobogójának második fokára, a Panama iratok után (2,6Tb). Ehhez képest a 2010-es WikiLeaks szinte eltörpül a maga 1,7 gigabájtjával.

Az ügy mögött egyre nagyobb botrány dagad, hiszen kiderült, hogy nem csak a nagyvállalatok (ez esetben Nike és az Apple), akikről amúgy is sejteni lehetett, hanem Lewis Hamilton Foma1-es pilóta, a U2 frontembere Bono, de még Erzsébet királynő is offshore számlán tartja a pénzét. Sőt nemrégiben Sharkiráról, az énekesnőről derült ki, hogy szintén érintett az ügyben.

A kiszivárgott akták a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaznak iratokat.

Az Appleby közleményt adott ki, melyben nem meglepő módon tagadta a vádakat. „Rendkívül komolyan veszünk minden a jogsértéssel vagy bűncselekménnyel kapcsolatos vádat. A vállaltunk szigorúan ellenőrzött és szabályozott kereteken belül működik, és mindent megteszünk azért, hogy a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfeleljünk a mindennapokban és az ellenőrzések során. Az ügyféladatokat minden esetben bizalmasan kezeljük, ez az egyik megrendíthetetlen alapelvünk. Mélyrehatóan megvizsgáltuk a vádakat és bizton állíthatjuk, hogy nem találtunk bűncselekményre vagy jogsértésre utaló jelet sem a saját, sem az ügyfeleink részéről” – áll a közleményben.

Az Appleby egyébként kizárta annak a lehetőségét, hogy egy belsős munkatárs volt a szivárogtató. Meggyőződésük, hogy profi hekkerek támadták meg a rendszerüket, ami súlyos bűncselekménynek minősül.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>