Pakisztán és a pénzmosás

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő FATF (Pénzügyi Akciócsoport) eltávolította Pakisztánt a terrorizmust finanszírozó országok listájáról. A hírt az elnök, Raja Kumar jelentette be egy két napos párizsi tanácskozást követően.

A szervezet elnöke szerint Pakisztán felszámolta a technikai hiányosságokat, így már eleget tesz annak a két akciótervnek, amelyet a FATF dolgozott ki a számára 2018 júniusában, illetve 2021 júniusában. A listát és Pakisztán helyzetét legutóbb 2022 júniusában vették górcső alá. Ekkor az a döntés született, hogy Pakisztán továbbra is marad, de a helyszíni ellenőrzés után lekerülhet róla. Így is lett.

Pakisztán még 2018-ban került fel a listára, miután hiányosságokat tapasztaltak a terrorizmus finanszírozását kellő hatékonysággal megakadályozó mechanizmusokban. A listáról lekerülve Pakisztán hírneve jelentősen javulhat, hiszen nemzetközi szinten is mentesül a terrorizmus pénzelésének vádja alól. A pakisztáni kormány üdvözölte a döntést, és remélik, hogy ez majd ad egy lökést a gyengélkedő gazdaságának és a nemzetközi üzleti kapcsolatainak.

Az Európai Bizottság jegyzéket tart fenn azokról a nem uniós országokról, ahol a pénzmosás megelőzésére szolgáló rendszereiben hiányosságok mutatkoznak. Az ezen országokkal bonyolított pénzügyi tranzakciók során kiegészítő ügyfél-átvilágítási intézkedéseket kell alkalmazni. A FATF listán jelenleg 23 ország szerepel. Egyetlen európai országként Albániát találjuk rajta, és mások mellett Szíria, az Egyesült Arab Emírségek, Barbados, Haiti, Törökország nevével is találkozhatunk.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>