Málta és Görögország nem szankcionálja kellőképpen az oroszokat

Az EU aggodalmát fejezte ki, mert Málta és Görögország nem szankcionálnak elegendő orosz vagyont, amit egy jelentés is alátámaszt.

Málta kevesebb, mint 150 000 eurónyi orosz vagyont fagyasztott be, ami a tagállamok közül a legalacsonyabb. Egy EU-s tisztviselő ennek kapcsán megjegyezte, hogy vagy nincs ott orosz vagyon, vagy nem végzik rendesen a munkájukat. Vagy, ha egyáltalán csináltak is valamit, akkor arról az EU-t nem tájékoztatták. Máltán kívül Görögország a másik „renitens”, ahol mindössze 212 000 eurót foglaltak le, de még ez is több mint a Málta által befagyasztott 147 000 euró. Az uniós dokumentum szerint szinte minden más uniós tagállam több millió euró értékű orosz vagyont fagyasztott be. Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország és Spanyolország is arról tájékoztatta Brüsszelt, hogy több mint egymilliárd eurónyi orosz vagyont foglaltak le.

A görög hatóságok egyik tisztviselője szerint ez a 212 000 euró kimerítette a lefoglalható összeget, amit az uniós szankciólista alapján azonosítani tudtak. A szakértő szerint Görögország befektetési környezete nem kedvez az orosz tőke és offshore pénzek beáramlásának. A máltai miniszterelnöki hivatal szóvivője pedig azt állítja, hogy Málta valójában 222 000 eurónyi orosz vagyont fagyasztott be, és további milliókat talált a tengerentúlon. Elmondása szerint a hatóságok folytatják a pénzek felderítését, de kiderült, hogy a Máltán nyilvántartott orosz vagyon túlnyomó többsége nem az országban található.

Kiemelték, hogy a szankciós listán szereplő személyekhez vagy szervezetekhez tartozó Máltán bejegyzett, de fizikailag másutt lévő vagyontárgyakat más EU-tagállamok lefoglaltak és befagyasztottak, tehát kölcsönös az együttműködés.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>