Offshore cégek ellenőrzése

Az offshore cégalapítások miatt állásfoglalásban kérik az európai parlamenti képviselők, hogy a Pandora-iratok kapcsán indítsanak vizsgálatot az EU-hoz tartozó visszaélések felderítésre. A képviselők meghatározták azt is, hogy milyen azonnali intézkedésekre lenne szükség az adóelkerülés, adócsalás és pénzmosás visszaszorítására. A képviselők szerint jogi lépéseket kell tenni azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem tartják be megfelelően a hatályos jogszabályokat.

A Pandora-iratokban számos EU-s vezető érintett. Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Níkosz Anasztasziádesz ciprusi elnök, Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter, Tony Blair korábbi brit miniszterelnök és John Dalli korábbi máltai miniszter és uniós biztos is magyarázkodhat.

De vajon kihez áramlik a tényleges profit? Ez az, amit ki kellene deríteni, vagyis, hogy kik állnak a fedőcégek mögött? Újra szóba jött a pénzmosás kapcsán már-már állandó téma. az aranyútlevél kérdése is. Ezzel kapcsolatban új szabályozásra lenne szükség az EP szerint. Ráadásul számos, már meglévő pénzmosással kapcsolatos szabályt nem tartanak be bizonyos tagállamok, és mivel nincs érdemi együttműködés a tagállami hatóságok között, ezért a szabályok szigorításról kár is beszélni, a meglévőket kellene betartatni.

Az állásfoglalás feleslegesnek tartja az uniós feketelistát, mivel pont, hogy a legfontosabb offshore helyszínek nem szerepelnek rajta. A Brit Virgin-szigetek is hiányzik róla, pedig a Pandora-iratokban szereplő fedőcégek kétharmada ott van bejegyezve. A képviselők szerint ki lehetne szélesíteni azoknak az adózási gyakorlatoknak a körét, amelyek jelzik, hogy egy adott ország valószínűleg offshore cégalapítási helyszín, és a joghatóság megállapításának eljárását is meg lehetne reformálni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>