Offshore bank, felelősök nélkül?

Óriási port kavart 2018-2019-ben a legnagyobb dán bank rekordösszegű pénzmosási botránya. A kontinenseken átívelő dán bank a feltételezések szerint 9 év alatt (2007 és 2015 között) 220 milliárd dollárnyi gyanús tranzakciót bonyolított le.

A dán Danske Bank észtországi leányvállalata offshore bank módjára működött ráadásul 2012-ben például azt javasolta az ügyfeleknek, hogy vegyenek aranytömböket, mert így megőrizhetik a névtelenségüket, vagyonuk pedig hordozhatóvá válik. A botrányt hatalmas elbocsátások követték, a pénzintézet dolgozóinak 7 százalékától (1600 fő) vált meg költségcsökkentés címén.

A lefrissebb hírek szerint ejtette az ügyészség a vádakat a vezérigazgató és a nyolc másik személlyel szemben. A Reuters cikke szerint Thomas Borgennek és két másik volt felsővezetőnek nem kell felelnie a dán bank korábbi pénzmosási ügyéért. Mint ismeretes, a dán ügyészség kilenc korábbi vezető ellen emelt vádat 2019-ben a pénzmosással kapcsolatos jogszabályok megsértése miatt.

Az ügyészség januárban közölte, a kilencből hat vezető ellen nem állnak meg az offshore vádak, míg április végén a másik három vezető kapcsán is ejtették a vádakat. Ahhoz, hogy valakit magánszemélyként Dániában pénzmosásért elítéljenek, az illetőnek szándékosságot kell tanúsítania, ilyet azonban nem találtak az ügyészek, így a büntetőjogi vizsgálat most már csak a Danske Bankkal, mint intézménnyel szemben folytatódik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>