OECD: Tavaly 20-25 százalékkal csökkent az offshore számlákon lévő pénz mennyisége

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) arról számolt be, hogy az offshore számlákon rejtegetett pénzmennyiség csökkentésére irányuló úgynevezett automatikus információ-megosztás komoly eredményekkel járt.

A programot a banki információk nemzetközi megosztására indította a szervezet. A cél az offshore számlákkal végrehajtott adóelkerülések és csalások felszámolása. Az OECD számításai szerint az elmúlt évtizedben nagyjából százmilliárd eurót sikerült visszaszereznie az államkasszáknak. Az OECD adópolitikai központjának igazgatója, Pascal Saint-Amans szerint a ma már automatizált program kiválóan működik.

Jelenleg több mint száz ország vesz részt az automatikus információ-megosztásban. Ebben benne van az összes fejlett állam, a G20-ak, a fejlődő államok, és azok az országok, amelyekben korábban érvényben volt a banktitok. Mivel Afrika és Ázsia legkevésbé fejlett országaiban senki nem akarja elrejteni a pénzét, ezért nem beszélhetünk 200 országról, tette hozzá a szakértő. További pozitívum, hogy az összes olyan ország csatlakozott, ahol jellemző a rejtett vagyonokkal történő visszaélés.

További előremutató adat, hogy míg 2008-ban mindössze negyven szerződés létezett a világ országai között az adózási információk megosztásáról, ma már majdnem ötezer ilyen van. Az OECD szerint az erőfeszítéseknek hála húsz-huszonöt százalékkal csökkent az offshore számlákon rejtegetett pénzmennyiség a világban.

Az TransparencyHYPERLINK „https://transparency.hu/antikorrupcios-kisokosok/automatikus-informaciocsere/” International definíciója szerint az automatikus Információcsere (Automatic Information Exchange – AIE) azt jelenti, hogy két vagy több állam adóhatóságai automatikusan és rendszeresen pénzügyi információkat osztanak meg egymással, vagyonnal kapcsolatos témákban. Ebben a rendszerben az információt általában abban az országban rögzítik, ahol az adóköteles tevékenység folyamatban van, vagy ahol a vagyon található, és külön hivatalos kérelem nélkül megosztják azzal az országgal, ahol ezekkel kapcsolatban adót fizetnek. A rendszernek a részes államok közötti kétoldali vagy többoldali megállapodásokkal biztosítanak hivatalos keretet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>