Több milliárd dolláros „bukta” nyereségátcsoportosítás miatt

4700 milliárd dollárt (nagyjából 1 632 170 milliárd forintot) bukhatnak az OECD országok a multik és a szupergazdagok “kreatív” adózása miatt, állítja a Tax Justice Network (TJN) egy friss jelentésre hivatkozva. 

A becslések szerint a 38 OECD tagország a következő évtizedben csillagászati összeget veszíthet, amennyiben a multik és a szupergazdagok folytatják a jelenlegi adóoptimalizálási gyakorlatukat. Márpedig a pillanatnyi helyzet lehetőséget ad a nyereségátcsoportosításra, magyarul arra, hogy adóparadicsomokban adózzanak a helyett, hogy abban az országban fizessék a közterheket, ahol a szolgáltatást nyújtják. A TJN szerint a multikon kívül a szupergazdag magánszemélyek kétes adózási módszerei okolhatók az adóveszteség 36 százalékáért. A már említett 4700 milliárd dollár a hazai GDP majdnem 5 százalékát teszi ki. Bár úgy tűnik, hogy a globális minimumadót be fogják vezetni, kérdés, hogy az valóban megoldja-e a problémát.

Magyarországon az utóbbi években csökkent az offshore hátterű vállalkozások száma. Ennek az egyik oka, hogy jelentősen szigorodtak a szabályok. A másik ok a hazánkban elérhető alacsony, 9 százalékos társasági adó lehet, tehát kevésbé is éri meg Magyarországról offshore-ozni, mint más, magasabb adókörnyezettel operáló európai országból. Mindezek ellenére a társasági adóval való visszaélés miatti éves adóveszteség 315,2 millió dollárnyi (azaz 110,5 milliárd forint) mínuszt okoz hazánknak. Ez a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) 0,2%-át teszi ki.

Bár a köztudatban leginkább a karibi-térség szigetei és országai élnek adóparadicsomként, ne felejtsük el, hogy számos nagyobb, sőt, európai ország funkcionál úgy. A 10 százalék alatti társasági adóval kecsegtető országok (többek között Magyarország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Szingapúr) technikailag adóparadicsomok. Magyarország is rendszeresen kapja a bírálatot az EU-ban az alacsony adó miatt, mondván, hogy ezzel próbálja hazánk a multikat és a befektetőket az országba csalogatni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>