Nyitva Szaúd-Arábia kapuja?

Azonnali vízumot kaphatnak a magánszektorban dolgozó külföldiek, mégis egyre többen hagyják ott a királyságot. Az azonnali vízummal vége a hónapokig tartó, hosszadalmas kérelmezési folyamatnak.

A királyság Munkaügyi és Szociális Fejlesztési Minisztériuma által indított vízumszolgáltatása a Qiwa elektronikus portáljon keresztül vehető igénybe. A Saudi Gazette napilap szerint a lépés lehetővé teszi a magánszektorbeli vállalkozások számára, hogy azonnali vízumot szerezzenek, így kiküszöbölhetik a körülbelül nyolc hónapos vízumkezelési eljárást.

Az igénybevétel feltétele, hogy a vállalat vagy vállalkozás érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkezzen és teljes mértékben tartsa be a bérvédelmi programot. Ahhoz, hogy az azonnali vízumot megkapja, a társaságnak be kell jelentkeznie a királyság „államosítási programjába”, vagyis növelnie kell a szaúdi munkavállalók számát.

A királyság folyamatosan próbálja csökkenteni a függését a külföldi munkaerőtől. A munkaerő „nacionalizálása” Szaúd-Arábia Vision 2030 programjának része, tehát az új vízumot kizárólag azok vehetik igénybe, akik hajlandóak ezért a célért dolgozni.

A vállalatok különböző kategóriákba sorolhatók Szaúd-Arábiában annak alapján, hogy milyen munkát típusú végeznek, hány embert foglalkoztatnak és ezen beül mennyi szaúdit. Négy kategória van: platina, zöld (amely három al-kategóriát tartalmaz), sárga és piros. A vízumot a zöld-közép alatti kategóriájú vállalkozások sem vehetik igénybe.

A külföldi munkavállalók száma 6%-kal csökkent 2018 első három hónapjában; ugyanebben az időszakban több mint 234 000 külföldi hagyta el az országot. Mindössze 18 hónap alatt több mint 800 000 külföldi távozott, de a szaúdiaknak így is kevesebb munkalehetőség adódik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>