Nemzetközi adózás a korona idején: receptre felírt gazdasági felépülés 2.

Az első részben a digitális adó negatív hatásaival foglalkoztunk. De vajon mi a helyzet a többi adóval? Mit tehetnek a nemzetállamok a gazdaságélénkítés érdekében?

Az OECD szakértői szerint a különböző adótípusok különböző mértékben befolyásolják a gazdasági növekedést, tehát létezik egyfajta hierarchia. Az alábbi sorrendet érdemes figyelembe venni a  a COVID-19 okozta válság utáni gazdasági lábadozás során. 

  • Társasági adó: a társasági adó a legkártékonyabb adónem a növekedés szempontjából, hiszen a vállalati tőke a gazdaság legmobilisabb mozgatórugója, így ez a legérzékenyebb az magas adókra.

  • Személyi jövedelem adó: a növekedés második legjelentősebb hátráltató tényezője. Hátráltatja a vállalkozói szellemet és létet, és az egyéb munkaerőpiaci kezdeményezéseket, ráadásul ha kevesebb marad az emberek zsebében, akkor nem fognak költeni.

  • Fogyasztási adó: kevésbé káros, hiszen nem befolyásolja a munkavégzést, a befektetéseket és a megtakarításokat.

  • Ingatlanadó: ez tekinthető a legkevésbé károsnak, hiszen az ingatlant nem lehet az adó elkerülése érdekében mozgatni.  

A fentiek alapján az OECD azt javasolja a kormányzatoknak, hogy a jövedelemalapú adónemek háttérbe szorításával és a fogyasztási és az ingatlanadók előtérbe helyezésével támogassák és serkentsék a gazdasági növekedést. Magyarul, inkább a tőkebefektetéseket adóztassák, mint a munkavállalókat, sőt akár csökkentsék is a rájuk kivetett adókat. A gazdaságélénkítés kulcsa a fogyasztási kedv élénkítése, ezért fontos az adó-mix megfelelő súlyozása. 

A korlátozások fokozatos feloldásával újra életet kell lehetni a globális gazdaságba, ami talán még soha, egyik gazdasági világválság idején sem volt ekkora kihívás. Soha nem látott mértékű szerkezeti változtatásokra van szükség ahhoz, hogy ebben az új, megváltozott környezetben (hiszen valószínűleg semmi nem lesz olyan, mint régen) is fel tudjon újra pörögni a gazdaság.  A nemzetközi ellátási láncoknak ráadásul azt is számításba kell venniük, hogy a járvány újra és újra fellángolhat a világ bármely pontján.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>