Nemzetközi adózás a korona idején: receptre felírt gazdasági felépülés 1.

Nem túlzás azt állítani, hogy a koronavírus-járvány nem csak emberek százezreit, hanem a globális gazdaságot is lélegeztetőgépre kényszerítette. Április végén, május elején jött el az a pont, amikor a nemzetállamok elkezdtek azon gondolkodni, hogy miképpen élesszék újra szépen lassan, a korlátozások óvatos feloldásával a gazdaságukat.  

A nemzeti szintű újraindulás mellett fontos bizonyos globális vonatkozásokat is szem előtt tartani. Az OECD most egy ezekkel kapcsolatos ajánlást fogalmazott meg. A szervezet körülbelül egy évtizede azon ügyködik, hogy a nemzetközi adórendszer hiányosságait foltozgassa, ami mára konkrét javaslatcsomagot alkot, ilyen többek között a nagyvállalatokat érintő digitális adóra vonatkozó javaslatuk. Jelenleg nincs egységes szabályozás az ügyben, és néhány európai ország már bevezette a saját, külön bejáratú digitális adóját. Az OECD azt szorgalmazza, hogy a digitális adó legyen egységes. 

A COVID-19 járvány miatt azonban mások lettek a prioritások. A szakemberek véleménye szerint az lenne az ésszerű, ha az OECD felfüggesztené a digitális adózással kapcsolatos tevékenységét legalább addig, amíg két egymást követő éven keresztül újra 2% körüli lesz a globális növekedés az Világbank és az IMF szerint is. A digitális adónak csak stabil növekedés mellett van létjogosultsága. Az, hogy már több ország bevezette az adót azért problémás, mert kereskedelmi háborút generálhat, hiszen a megadóztatott nagyvállalatok áttehetik a székhelyüket olyan országba, ahol még nincs ilyen adó, így megfontolandó lenne az is, hogy mindenki függessze fel az adót.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>