Német bankokat is megrenget a Panama-iratok ügye

Nagyszabású razziát tartottak a német hatóságok még idén májusban a Panama-iratokból kinyert információk alapján. 14 német bankot szálltak meg Frankfurtban és hat másik német városban, valamint takarékszövetkezeteknél, adótanácsadóknál és nyolc magánembernél is házkutatást tartottak, hogy a Deutsche Bank offshore tevékenységével kapcsolatosan feltételezett adócsalásra bizonyítékot keressenek.

Az eljárás középpontjában a már említett nyolc magánszemély áll, őket adócsalással gyanúsítják. A Panama-iratokban talált adatok alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy adóparadicsomokban alapított offshore cégek segítségével tüntették el pénzüket a német adóhivatal elől. Egy informátor szerint egyik gyanúsított sem volt a Deutsche Bank (DB) alkalmazottja.

A DB egyébként Németország legnagyobb hitelezője. A botrány megtépázta a hírnevüket és a 2018-as eredményeik romlását is ennek tudják be. A bank most azt hangsúlyozta, hogy az eljárás nem ellenük, hanem egyes személyek ellen folyik. A Deutsche Bank teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, minden kért dokumentumot rendelkezésre bocsátanak.

A Panama-iratokat egy ismeretlen forrás szivárogtatta ki újságíróknak, az anyagot az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) kezdte feldolgozni. A munka első eredményeit 2016 tavaszán kezdték publikálni, amivel egy világméretű botrány robbant ki. Számos híresség és politikus érintettsége látott napvilágot, például Sigmundur Gunnlaugsson volt izlandi kormányfőé, aki belebukott a botrányba, akárcsak Navaz Saríf pakisztáni miniszterelnök is. Az ügyben még Erzsébet-királynő neve is szóba került.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>