Nem jár adókedvezmény a multiknak Svájcban

Megszavazták a svájciak a multinacionális vállalatokra vonatkozó adókedvezmények megvonását. A kezdeményezést a szavazópolgárok 66,4 százaléka támogatta. Ennek értelmében 2020-tól megvonják az adókedvezményeket a svájci székhelyű nemzetközi vállalatoktól, valamint növelik a munkáltatók és a munkavállalók által fizetett nyugdíj-hozzájárulás mértékét.

Mintegy 24 ezer külföldi vállalatnak van Svájcban a székhelye. A rájuk vonatkozó társasági adó jelenlegi mértéke 7,8 százalék és 12 százalék közötti, attól függően, hogy melyik kantonban vannak bejegyezve. Ezzel szemben a svájci vállalatok társaságiadó-kulcsa 12 és 24 százalék között mozog. A döntés értelmében eltörlik a hazai vállalatok adókulcsait, és minden cég egységesen, a multinacionális vállalatokra érvényes szabályok szerint fog adózni, a tervek szerint 2020 elejétől. Az adóreform magában foglalja a szabadalmakból és a K + F kiadásokból származó nyereség levonását is.

Az EU és az OECD már egy jó ideje kifogásolta, hogy Svájc jelentős adókedvezményekkel csalogatta az országba a nagyvállalatokat. Ueli Maurer svájci pénzügyminiszter üdvözölte az eredményt, és azt mondta, hogy az ország adórendszere most már összeegyeztethető az OECD és az EU elvárásaival. A svájci kormány ígéretet tett arra is, hogy növeli kantonoknak járó szövetségi adók összegét, hogy kiegyenlítsék a társasági adók kiegyenlítése okozta 1,98 milliárd dolláros veszteséget.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>