Nem elég a globális minimumadó! Egységes társasági adórendszer jön?

Az Európai Bizottság bemutatta az egységes, uniós szintű társasági adórendszer kialakításával kapcsolatos terveit, amivel a multinacionális cégek adóelkerülése ellen harcolnának. Az eddigi próbálkozások elbuktak néhány alacsony adózású tagállam (Írország, Luxemburg és Hollandia) ellenállása miatt. Most azonban már az Egyesült Államok is sürgetné a megoldást, Bidenék 21 százalékos globális társasági adót javasolnak. Hosszú küzdelem végére kerülhet végre pont ezzel.

Éves szinten több milliárd eurót buknak az államkasszák a multik által előszeretettel használt különféle kiskapuk és az adóelkerülés miatt. A megoldás kulcsa az egységes társasági adórendszer. Az Európai Bizottság is tudja ezt, de az eddigi javaslatok dugába dőltek a tagállami vétók miatt. A legújabb és az eddig legéletképesebbnek tűnő terv szerint a multicégeket köteleznének arra, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy mennyi társasági adót fizetnek.

Jelenleg, egységes adó híján, a tagállamok között éles adóverseny van, ami az alacsony adózású országokat hozza helyzetbe, míg a magasabb adókörnyezetű területeket negatívan érinti. Ezen felül több ország kínál rendkívüli adókedvezményeket a multicégeknek, amelyek gyakran ezekben a tagállamokban adóznak csak a nyereségük után. Az EU célja, hogy a tagállamok hagyjanak fel az egymás elleni adóversennyel és az új terv segíthet is a jelenség visszaszorításában.

A tervek szerint uniós szinten számolnák ki a cégek profitját, a forgalom és az alkalmazottak száma alapján, és ez alapján osztanák szét a nyereséget a tagállamok között. A rendszer így tisztességesebb lehet és ott kell majd adózni, ahol valóban gazdasági tevékenység történik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>