Nehezebb lesz az online adóelkerülés

Az Európai Parlament megszavazta az e-kereskedelemre vonatkozó új, általános forgalmi adó végrehajtási szabályait. Az új rendelkezések egyszerűsítik és erősítik az online termékértékesítés áfa szabályait.

Jelenleg az unión kívül működő vállalatoknak és cégeknek nem kell áfát fizetniük a 22 eurót meg nem haladó, Európai Unióba érkező küldeményiek után. De ne legyenek illúzióink, mert ennél nagyobb értékű küldemények esetén is meg tudják kerülni a szabályokat, azaz nem fizetik be az adót. Ezzel jelentős bevételkiesést okoznak a tagállamoknak és versenyhátrányba hozzák a hasonló tevékenységet végző uniós vállalkozásokat.

A szakértők szerint a rendelkezés hozzájárul majd ahhoz is, hogy a tagállamok be tudják szedni az e-commerce ágazatban azokat az elmaradt adókat, amelyek jelenleg 5 milliárd eurós adóbevétel-kiesést okoznak évente, ami a számítások szerint 2020-ra 7 milliárd euróra nőhet.

Az új szabályok azt is meghatározzák, hogy mely esetekben kell úgy tekinteni, hogy az online piacterek elősegítik -e az értékesítést, és mikor nem. Ez attól függ, hogy ők határozzák-e meg az értékesítés feltételeit, illetve, hogy milyen szerepet töltenek be a fizetésben, a megrendelésben és a szállításban. Azt is részletesen előírják továbbá, hogy milyen nyilvántartást kell vezetniük azoknak a platformoknak, amelyek elősegítik termékek vagy szolgáltatások értékesítését az uniós fogyasztóknak. Végül, de nem utolsó sorban, az új szabályrendszer a 2021-ben hatályba lépő online termékértékesítéssel foglalkozó vállalkozásokra vonatkozó, teljesen megújult áfa rendszer zökkenőmentes bevezetését is segíti.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>